Zoo Planckendael

 

Donderdag 15 augustus 2019. Een feestdag in het midden van de week. Dus waren we op zoek naar een leuk uitje met Maud. Vermits zij zot is van “ootjes” (olifanten), “giwaffe” (giraffen) en “koning leeuw” (spreekt voor zich denk ik…) was de keuze snel gemaakt: de Zoo. Na voorgaand al enkele keren Pakawi Park, voor sommigen beter bekend als “De Olmense Zoo”, bezocht te hebben, gingen we het nu een beetje verder zoeken: Dierenpark Planckendael in Mechelen. Op een goed uur rijden van huis.

Voorbereiding

Een uitje met kleine kinderen begint altijd met een goede voorbereiding. De taakverdeling was snel duidelijk: Papa naar de bakker voor sandwiches en vers brood, Mama thuis voor de nodige spulletjes bij elkaar te zoeken.

Maud met haar blafre brooddoos in PlanckendaelHandige checklist:

  • Om het budget een beetje onder controle te houden voorzien we zelf tussendoortjes en een lekker middagmaal. Bekijk hiervoor onze tips voor een gezonde brooddoos. Er zijn in de zoo eetgelegenheden genoeg, dus dit is geen must;
  • Reservekleding en poetsdoekjes. Eventueel ook extra schoenen zeker een surplus als het slecht weer is;
  • Pampers, enkel voor de kleintjes;
  • Bestel op voorhand tickets. Je krijgt €1,5 korting per ticket als je ze online besteld. Ben je lid van de gezinsbond? Ga ze dan afhalen aan de kassa. Je krijgt op vertoon van je lidkaart 25% korting en 10% spaarkorting waar je achteraf nog leuke kortingen mee kan scoren!
  • Download alvast het plattegrond van het park! Je kan dit ook aan de inkom verkrijgen, maar dan kan je al een route uitstippelen langs de leukste dieren.
  • En het gebruikelijke goed humeur.

Bereikbaarheid

De zoo van Planckendael ligt in een rustige en groene omgeving in Mechelen. Gemakkelijk bereikbaar via de autosnelweg, op slechts 25 min rijden vanuit Antwerpen of 10 min rijden vanuit Brussel. Als je met de auto komt, zijn er enkele grote parkings voorzien. Eentje van 400 auto’s en een tweede grote voor maar liefst 1600 voertuigen. Bij extra drukte kan er nog een derde parking worden opengezet.

Dus schrik om niet te kunnen parkeren moet je niet te snel hebben. Let wel: Hiervoor betaal je €9 voor een dagticket.

Misschien nog even het adres vermelden:

Leuvensesteenweg 582
B – 2812 Mechelen ( Muizen)

Liever zonder zorgen naar de zoo? Ga met de trein. De NMBS voorziet hiervoor speciale tickets. We hebben zelfs iets gehoord van een boottripje hierbij inbegrepen!

De zoo

De zoo is handig onderverdeeld in de 5 grote werelddelen: Europa, Azië, Amerika, Oceanië en Afrika. Elk met elk hun eigen dieren. Wij hebben +- 1 uur uitgetrokken per continent. Voor de grotere continenten zoals Azië en Afrika heb je dit ruim nodig. Voor de kleinere, zoals Europa, kom je hier vlotjes mee toe. Hangt natuurlijk ook af van welke dieren je zeker goed bestudeerd wilt hebben 🙂

Hint van Maud: De olifanten en leeuw kan je vinden in Azië en de Giraf in Afrika!

Gelukkig leert ze ook daar weer nieuwe dieren kennen. De nieuwe toppers: Flamingo’s en pinguïns!

Sommige dieren zijn moeilijk te spotten omdat ze zich terugtrekken in holen of vanachter op het terrein. Hiervoor is het handig dat je ook even de voedermomenten in het oog houdt. Dan krijg je er meestal ook nog een uitleg bij van de verzorger. Zo ben je helemaal mee. Ook het dagprogramma met de voedermomenten kan je vinden op de site (of aan de ingang van het park).

Meer dan een zoo

Toegang Azië - Planckendael

Maar Planckendael is meer dan enkel een zoo met dieren. Elk continent heeft een eigen ingang, met een leuke toegangspoort volledig in thema. Hiernaast zie je de toegangspoort van Azië. Er worden handige wegwijzers naast de vele paden gezet zodat je zeker geen dieren zou missen. Elk continent heeft zo zijn eigen route, maar je bent natuurlijk perfect vrij om de paden in een andere volgorde af te lopen. Geen enkel probleem.

Elk content heeft ook een dorp waar je rustig kan doorlopen en (uiteraard) versnaperingen en drankjes kan kopen. Ook is er een shop voorzien waar je de specifieke dieren van het continent in knuffelvorm of op een koffiebeker kan vinden.

In en rond de continenten zijn er ook nog verschillende speeltuigen waar de ouders een beetje kunnen uitrusten op een bankje en de kinderen naar hartenlust kunnen verder spelen en zich kunnen uitleven.

 

Maud was ook fan van de paardenmolen in het begin van het park. Als zitje koos ze voor de beer, want die is jammer genoeg in het park (nog?) niet te vinden. Kwestie van die ook gezien te hebben!

Op de paardenmolen in Planckendael

Conclusie

Voor een leuk dagje plezier voor groot en klein is dierenpark Planckendael zeker een aanrader. Je kan hier gemakkelijk een hele dag vertoeven. En als je zelf moe bent, neem je gewoon een pauze in één van de vele speeltuinen of bankjes in het park. Natuurlijk allemaal in thema van het continent waar je op dat moment bent.

Maud heeft haar ‘grote drie’ alvast gespot en met een bezoek aan de shop aan de in-/uitgang van het park als afsluiter kon haar dag niet meer stuk. Want een souvenir hoort er altijd bij. Vermits ze niet kon kiezen zijn het er hoogst uitzonderlijk (ja hoor…)  twee geworden. Hieronder een kleine hint welke het geworden zijn…

Veel plezier in Planckendael!

Leeuw in planckendael Olifanten in planckendael

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *