Weg met de fopspeen dankzij de tuttenboom

Het is een opkomend fenomeen de laatste jaren: de tuttenboom. Het is een leuk initiatief, opgestart door het JCI. JCI staat voor Junior Chamber International. Het is een internationaal netwerk voor persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers en ondernemende mensen tussen de 18 en 40 jaar oud. De missie van de organisatie is het aanzetten van jonge mensen tot “positieve veranderingen”. Meer informatie voor het JCI kan je vinden op wikipedia.

Wat is een tuttenboom?

Tuttenboom Pacifier Tree KopenhagenLaten we je even voorstellen aan de Pacifier Tree in Frederiksberg Gardens, dichtbij Kopenhagen. Hier komen, het hele jaar door, kleine kinderen hun fopspeen (of in het Vlaams een tutje) afgeven aan deze boom. Meestal wordt het tutje vergezeld van een leuk kaartje, een soort van afscheid aan de fopspeen. In ruil geeft de boom de kinderen een speciaal geschenk.
Deze boom wordt gezien als de eerste officiële “tuttenboom” in Europa. Hij werd enkele jaren geleden opgericht en bezocht door kinderen vanuit heel Denemarken (en ver daarbuiten). De meeste mensen combineren dit met een bezoekje aan de beroemde Zoo van Kopenhagen.

In Denemarken (en eigenlijk ook in België) wordt je vanaf de leeftijd van 3 jaar niet meer gezien als baby, maar als een peuter. Je begint met naar school te gaan en dus wordt het tijd om het tutje af te staan. Omdat dit voor sommige kinderen een traumatische ervaring kan zijn, heeft het JCI geprobeerd om deze ervaring interessanter te maken. Voila, de tuttenboom was geboren.

Ook in België?

Ook naar België is het fenomeen tuttenboom overgewaaid. De eerste werd in 2012 ingehuldigd in Aalst. Ondertussen bestaan er al verschillende. Een handig overzichtje kan je vinden op de website van de tuttenboom. Hier staan niet alle locaties op, maar je komt er al een heel eind mee!

Waarom is afscheid nemen van je fopspeen belangrijk?

In ons vorige blogartikel (Fopspeen: uw kind laten spenen of toch maar niet?) besproken we al de voor- en nadelen van de fopspeen. De belangrijkste die we hier nog eens uitpikken is het “effect op kaak- en tandstand“. Dit heeft niet enkel invloed op het ontwikkelen van het melkgebit, maar zeker ook naar het definitieve gebit toe. Hou hier dus zeker rekening mee. Daarnaast is het altijd rondlopen met een fopspeen heel slecht voor de spraakontwikkeling van het kind. Want wie spreekt er nu goed met een fopspeen in zijn mond?

Tuttenboomdag en tutterpad

Op verschillende plaatsen in ons land worden geregeld tuttenboomdagen georganiseerd. En sommige steden of gemeentes combineren dit met een leuke wandeling. Zo is er niet ver van bij ons, in Olmen, Balen een tutterpad uitgewerkt. Hier loop je van ‘tut’ naar ‘tut’ terwijl je leuke opdrachtjes kan uitvoeren. Op het einde kom je dan aan de tuttenboom waar je peuter klaar is om afscheid te nemen van zijn tutje. De wandeling is 3 km lang. Meer info op de site van het de gemeente Balen. Als je in de buurt bent, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan pakawi park, zeker een aanrader!

Conclusie

Over het algemeen wordt verwacht dat je kind afscheid neemt van zijn fopspeen tussen de leeftijd van 2.5 en 4 jaar. De meeste ouders proberen om het tutje overdag weg te leggen vanaf het moment dat je peuter naar school begint te gaan. Wat het juiste tijdstip is voor jouw peuter beslis je natuurlijk volledig zelf. Niet iedereen is er even snel klaar voor.

Is je peuter nog niet klaar om zonder tutje door het leven te gaan? Niet erg, ontdek zeker onze leuke collectie retro tutjes

 

Andere bronnen buiten bovenstaande links

http://classiccopenhagen.blogspot.com/2014/03/the-pacifier-tree.html

https://www.knack.be/nieuws/tuttenboom-verzamelt-fopspenen/video-normal-81057.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *