Fopspeen: uw kind laten spenen of toch maar niet?

Voor ons was dit, net als voor vele andere ouders een lastig punt: geef ik mijn baby een fopspeen of niet? De fopspeen haalt een heleboel last van je schouders als ouder, maar het is niet allemaal positief wat je hoort. Sommige ouders zijn er volledig tegen. Dus, hoe zit het nu precies met de speen?

Wat is dat nu, een fopspeen?

Simpel gezegd is een fopspeen eigenlijk een losse speen zonder fles, waar je baby op kan zuigen, in de meeste gevallen gemaakt uit rubber of siliconen. Wij gebruiken hem vooral om haar te troosten als ze zich pijn gedaan heeft of tijdens het slapen gaan. Naast de speen, heeft een fopspeen ook een beschermend schildje, dat er ook voor zorgt dat je baby hem niet per ongeluk inslikt.

Waarom zou je een speen gebruiken?

Zuigen biedt troost aan je baby en zorgt voor rust. Rust zorgt op zijn beurt voor minder stress. Zowel bij ouders, als bij het kind. Als je baby vaak onrustig is, of slecht slaapt, kan een fopspeen of tutje dus een ideale manier zijn om ervoor te zorgen dat je baby zich rustig en comfortabel voelt.

Een tweede voordeel is het gebruik bij te vroeg geboren baby’s. Want zuigen stimuleert de zuigreflex, bevredigt de zuigbehoefte en helpt je baby, bijvoorbeeld bij sondevoeding, om het zuigen met een volle maag te associëren. Baby’s in het ziekenhuis hebben vaak meer stress, dus ook daarbij kan een speen helpen.

Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. Ook fopspenen hebben natuurlijk niet alleen voordelen. Wij proberen hieronder een aantal voor en nadelen op een rij te zetten om jullie te helpen om de beste keuze te maken.

Voordelen van een fopspeen

1. Slapen!

Onze dochter had in het begin veel moeite met het in slaap vallen. Door het geruststellende en ontspannende effect van een speentje, was het voor ons een super hulpmiddel om Maud in slaap te sussen.

2. Troost

De tweede reden waarom wij zijn begonnen met een fopspeen was om troost te bieden. Als gewoon troosten niet werkt, geven we haar een fopspeen om te troosten. Ondertussen is ze oud genoeg om zelf achter haar tutje te vragen.

3. Minder stress voor de ouders

Wij gebruiken het tutje ook tijdens “crisis” situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan het heel hard beginnen wenen in de supermarkt, wat we allemaal wel eens meemaken 🙂 Dit zorgt ervoor dat zij rustig wordt en dat is bijgevolg ook goed voor je eigen gemoedstoestand.

4. Het is beter dan duimen

Het is bewezen dat duimzuigen gevolgen voor het volwassen gebit, omdat het de kaakstand blijvend verandert. Een fopspeen voert minder druk uit op de tandjes, omdat deze zachter is. Daardoor is de druk op de tandjes duidelijk minder groot. En het zuigen op een fopspeen is gemakkelijker af te leren dan effectief duimzuigen, want je duim heb je namelijk altijd bij.

Nadelen van een fopspeen

Het is niet omdat wij zweren bij het gebruik van een fopspeen, dat we blind moeten zijn voor de nadelen ervan. Daarom deze ook even op een rijtje:

1. Effect op kaak- en tandstand

Zoals je hierboven bij de voordelen punt 4 al kon lezen heeft het speenzuigen effect op de kaak- en tandstand. Het is niet omdat het beter is dan duimzuigen, dat er helemaal geen nadelen aan verbonden zijn. Ook speenzuigen kan de stand van de kaak en de tanden negatief beïnvloeden. De veranderingen zijn te zien bij het melkgebit, maar het effect werkt niet door op het volwassen gebit. Probeer er dus voor te zorgen dat je kind stopt met zuigen voordat het zijn tandjes wisselt!

2. Verwarring tijdens de borstvoeding

Als je er voor kiest om je baby borstvoeding te geven (wat wij zeker aanraden), en je hem vanaf het begin een fopspeen aanbiedt, kan dit voor verwarring zorgen. Voor het zuigen op een speen gebruiken kinderen namelijk een heel andere techniek dan bij het zuigen aan de borst. Via de ‘speenmanier’ komt er helaas geen melk uit de borst. Hierdoor kan de baby gefrustreerd gaan geraken en de borst beginnen weigeren.

3. Wat je aanleert moet je ook weer afleren

Je kind kan natuurlijk niet voor de rest van haar leven op een fopspeen blijven zuigen. Daarom moet je het ook weer afleren. wat wij een leuke manier vinden om van de fopspeen af te geraken is het zogenaamde tutterpad. Dit is een wandeling waar je op het einde je fopspeen symbolisch aan de tuttenboom kan hangen. Deze wandeling kan je bij ons in de buurt doen in Balen of Lommel. Maar er zijn ongetwijfeld nog veel andere tutterpaden over heel België.

Conclusie

Dus, gebruik je nu WEL of GEEN tutje? Zoals je kan lezen hierboven, heeft het gebruik van een fopspeen zowel voor- als nadelen. Voor ons persoonlijk wegen de nadelen niet op tegen de voordelen, waardoor wij voorstanders zijn van het tutje. Maar dit is iets dat ieder voor zich moet uitmaken.

Onze keuze

Wij zijn zelf heel tevreden van de retro tutjes van BIBS. Daarom bieden wij deze ook aan op onze website.

 Ontdek ons heel assortiment tutjes in hippe kleuren

2 thoughts on “Fopspeen: uw kind laten spenen of toch maar niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *