5 tips voor een vlekkeloze eerste schooldag

De eerste schooldag, en vervolgens alle andere (eerste) schooldagen, kunnen behoorlijk stressvol zijn. Zowel voor ouder als kind. Daarom kruipen wij in onze pen om enkele tips op te lijsten om deze periode vlekkeloos door te komen. Veel leesplezier!

1. Wees voorbereid. Zowel als ouders als als kind

Zowel voor de ouders als voor de kinderen kan de eerste schooldag extra stress met zich meebrengen. En al helemaal als het de allereerste keer is. Neem dan ook als ouder voorzorgen om ervoor te zorgen dat je een vlekkeloze routine onder de knie hebt, alvorens de eerste schooldag nadert, want stress bij de ouders straalt af op de kinderen.

A. Maak de avond van tevoren alles al klaar

Zorg ervoor dat de rugzak met alle spulletjes de avond van tevoren al klaargemaakt is, zodat je hier niet meer moet bezig zijn de dag zelf. Je kan ook de outfit al klaarleggen. Alweer een zorg minder voor ’s morgens.

B. Goede ochtendroutine

Zet de wekker op tijd. Zorg ervoor dat je eerst jezelf kan klaarmaken alvorens je aan de routine van je kind(eren) begint. Wees zelf opgewekt en wakker. Bouw tijd in om samen te ontbijten en de dag te overlopen. Kies voor een stevig ontbijt. Op die manier voorkom je dat je kind een energiedip krijgt, waardoor de concentratie daalt.

C. Begin vroeg genoeg met het begrip ‘school’ te introduceren

zonder stress terug naar school

Begin de laatste week voor de start al met het juiste regime. Laat de kinderen vroeger gaan slapen en vroeger opstaan. Zo wennen ze al een beetje aan het gevoel. Want vergeet niet, school vraagt veel van een jong kind. Vermijdt ook last minute aankopen van spullen. Neem de tijd om op voorhand alle nodige items te zoeken en leg ze al op een zichtbare plaats. Zo wordt school toch al een beetje actueel.

Handige tip hierbij kan zijn om ook een aantal mooie nieuwe outfits te kopen. Naar school gaan in mooie, nieuwe kleren is natuurlijk ook heel fijn!

2. Toon het nut aan van school

Spreek als ouder positief voor school en (bij)leren. Zorg dat je kinderen school zien als iets positiefs. Niets als een verplicht nummer. Een kind dat graag naar school gaat is gemotiveerder en beter gezind. Het zorgt er ook voor dat de ochtendroutine geen sleur wordt.

Integreer de school in het dagelijks leven. Zo kan je bijvoorbeeld je kind eens hoeveelheden laten afwegen bij het maken van koekjes of een dessert. Interessant en leuk tegelijkertijd! Of stuur ze eens alleen binnen bij de bakker om zelf een brood te gaan bestellen (en betalen natuurlijk).

3. Laat je kind(eren) lekker vertellen bij het avondeten

Maak van het avondeten een familiemoment waar je kinderen vrij over hun dag kunnen vertellen. Toon interesse en vraag naar wat ze de dag geleerd hebben. Maar neem ook de tijd voor de randactiviteiten van de school. Vraag of ze nieuwe vriendjes gemaakt hebben of wat ze gedaan hebben tijdens de pauzes of middag.

4. Ontstress tijdens de avond met beweging

De boog moet niet altijd gespannen zijn. Speel na (of voor) het avondeten nog een leuk spelletje samen. Ga in de zomer een frisse neus halen door samen een wandeling te gaan doen. Of zorg voor een hobby waar ze zich mee kunnen amuseren. Laat ze bepaalde sporten uitproberen of neem een proefles tekenen of een muziekinstrument.

Vergeet ook zeker jezelf en je partner niet. Plan een gezellige filmavond in als de kinderen hun bedje hebben opgezocht of speel een gezelschapsspel. Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden.

5. Zorg voor goed (en vooral leuk!) materiaal

zonder stress terug naar schoolStuur je kind nooit naar school zonder een super leuke rugzak. Rugzakken bestaan in alle vormen en maten (en in alle prijscategorieën). Een goede, ruime rugzak om alle spulletjes in te steken is niet weg te denken in spulletjes die je nodig hebt. Wij raden aan een model te nemen met een inhoud van 8.5L voor de allerkleinsten en dit op te bouwen naar grotere modellen als ze wat groter worden.

En wat steken we nu in deze rugzak? Allereerst een coole, maar bovenal handige brooddoos. Wij verkiezen eentje die onderverdeeld is in verschillende compartimenten, zodat je duidelijk alles kan ordenen. Sommige scholen vragen voor aparte doosjes voor tussendoortjes. Dan kan je ook voor een iets kleiner model gaan, waar enkel de lunch in moet passen. Geef je kind niet elke keer brood mee. Alternatieven? Lees zeker eens onze blog over de gezonde lunch

Wat ook niet mag ontbreken in de ideale rugzak is een drinkfles. Kies hiervoor, zeker op warmere dagen, een thermosfles, zodat het drinken koel blijft. Geef je kind ook zeker geen suikerhoudende dranken zoals cola mee, maar verkies water (eventueel met een smaakje). Sommige scholen voorzien drinken, dus dan mag je deze stap uiteraard overslaan 🙂

Vervolgens een handige pennenzak met het nodige schrijfgerief. Potloden, balpennen in allerlei kleuren, kleurpotloden, markeerstiften, een gom en slijper mogen niet ontbreken in de pennenzak.

 

 

Bronnen en andere nuttige links:

vrt nieuws

Het laatste nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *